Make your own free website on Tripod.com
gezin&handicap
informatie juridische vragen
Home
Contact Us
wij organiseren
Toekomstige activiteiten
Publicaties
andere informatie
Lidmaatschap
Links

Seksuele rechten en handicap: juridische vragen

HINT, WVA, VMG, Sensoa (een fusie van Sensoa en het vroegere CGSO-Trefpunt) en Gezin en Handicap/KVG sloegen de handen in elkaar en organiseren een studienamiddag rond het thema seksuele rechten en handicap: juridische vragen. Dr. Liesbet Stevens, verbonden aan het Centrum voor Juridische Logica van de Katholieke Universiteit Leuven, zal o.a. volgende vragen behandelen:

-          Artikel 375 van de strafwet zegt: Toestemming is er met name niet wanneer de daad is opgedrongen door middel van geweld, dwang of list of mogelijk is gemaakt door de onvolwaardigheid of een lichamelijk of een geestelijk gebrek van het slachtoffer. Hoe moeten wij dit artikel interpreteren? Kunnen mensen met een handicap, of deze nu lichamelijk of geestelijk is, dan  nooit toestemming tot seksualiteit geven?

-          Mogen wij, als ouder of begeleider, personen met een handicap doorverwijzen naar seksuele dienstverleners/prostituees?

-          Mogen mensen die het statuut van verlengd minderjarige hebben zonder toestemming van hun voogd seksuele omgang met elkaar hebben?

-          Is het bieden van seksuele diensten aan mensen met een handicap strafbaar?

-          Is een begeleider die een persoon met een handicap helpt bij masturbatie strafbaar?

Bedoeling van deze studienamiddag is personen met een handicap, hun ouders en begeleiders informeren zodat juridische onduidelijkheid, onzekerheid m.b.t. seksuele contacten en seksuele dienstverlening bij mensen met een handicap wat gekaderd worden en eventueel te nemen juridische risicos correct ingeschat kunnen worden. Helaas is het voorlopig niet haalbaar om deze informatie op maat van personen met een verstandelijke handicap te brengen.

Deze studienamiddag vindt, in samenwerking met het provinciebestuur Oost-Vlaanderen, plaats in Gent op vrijdag, 9 mei van 13.00u-17.00u. Deelnameprijs: 20 euro (voor professionelen) - 15 euro (mensen met een handicap, ouders en vrijwillige begeleiders). Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Voor meer informatie: HINT, Holstraat 123, 9000 Gent, tel.: 09/234.05.80, e-mail: hint@pi.be of bij één van de andere organisatoren.

terug